Ryż z jabłkiem z zapasów

W poprzednim wpisie z cyklu przepisów z zapasów przedstawiliśmy z Agatą z bloga kulinarnego Eksperymentalnie.com sos do makaronu z mięsem z puszki. Dziś metoda na zutylizowanie jabłek duszonych w słoikach, które można kupić w sklepach bardzo tanio, z dwuletnim terminem przydatności do spożycia. No i ryżu, który dla wielu z nas będzie podstawą diety w trudnych czasach, bo jest tani, kaloryczny i łatwy w przechowywaniu.

Przepis jest tak banalnie prosty, że aż szkoda gadać:

  1. odmierz i ugotuj odpowiednią ilość ryżu (w jednym z kolejnych wpisów pokażemy metody na gotowanie ryżu w minimalnej ilości wody),
  2. nałóż na talerz,
  3. dodaj jabłka ze słoika w oczekiwanej ilości,
  4. dodaj cynamon dla smaku, ewentualnie można użyć jeszcze innych przypraw, np. wanilii.

Jeśli ktoś chce, jabłka można przed podaniem podgrzać, ja osobiście nie widzę w tym sensu.

Wspominamy o przepisie, bo duszone jabłka to jeden z prostszych przetworów do zrobienia. Można je także bardzo tanio kupić, chyba głównie dlatego, że nie są za bardzo dosładzane, w odróżnieniu od dżemów i konfitur.

Osobiście nie przepadam za potrawami na słodko, ale wiem, że np. dzieci lubią od czasu do czasu zjeść coś, od czego psują się zęby. I nie uważam, by w trudnej sytuacji warto im było tej małej przyjemności od czasu do czasu odmówić.

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

2 komentarze

  1. panika2008 pisze:

    Bez cynamonu średnio smaczne z większością odmian jabłek (co nie znaczy że nie zjadliwe!). Przyprawy stanowią o prawdziwej jakości większości potraw.

  2. darnok pisze:

    ja co dzień na śniadanie jem rozgotowane jabłka z otrębami.super przepis! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.