Gry, śpiwory i rowery, czyli miejsca 61-70 z listy „Top 100 rzeczy…”

62. Produkty do wekowania: słoiki, pokrywki, wosk

Rzeczywiście, na oryginalnej liście była mowa o wosku. Prawdopodobnie chodzi o wosk do uszczelniania słoików, co robi się po prostu zanurzając zamknięty słoik (wieczko) w garnku z roztopionym woskiem. Jego warstwa uszczelni słoik.

Po co słoiki i zakrętki? Jeśli nie będzie prądu, czyli nie będzie się dało przechowywać żywności w lodówkach i zamrażarkach, trzeba będzie ją błyskawicznie przerobić na postać słoikową, dającą się przechowywać dużo dłużej.

Niekoniecznie trzeba od razu ją wekować, tzn. przetwarzać na gotowe dania, które potem w słoikach poddamy pasteryzacji lub tyndalizacji. Niektóre produkty można przecież suszyć, choć oczywiście nie wszystkie produkty się do tego nadają (a wtedy nie będą potrzebować słoików do przechowywania).

Czy zatem słoiki i zakrętki będą znikać w razie jakiegoś większego kryzysu? Myślę, że tak.

Ten artykuł ma także kolejne strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

1 Response

  1. Mmx pisze:

    0,9% NaCl jest super użyteczny medycznie. Poza wspomnianym płukaniem ran czy oczu można go podawać dożylnie w razie np odwodnienia, utraty krwi, celem podania leków wymagających rozpuszczenia itd. Do takich celów byłoby ryzykowne robić go w domu. Więc jestem skłonny uwierzyć, że w razie np. powodzi i następującej po tym fali chorób układu pokarmowego w stylu cholery może to być towar mega cenny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner