Pamiętacie wpis sprzed miesiąca, opisujący budowę piecyka słonecznego (solar oven)?
Dziś będzie dużo zdjęć pokazujących, że na takim piecyku można z łatwością ugotować obiad. Na przykładzie eksperymentu przeprowadzonego przez Larsa ze sklepu Karaluch.
Potrzebujemy do tego:
- czarnych naczyń do gotowania,
- ryżu,
- wody,
- czegoś do ryżu,
- czasu.
Jeśli nie masz czarnego garnka i nie chcesz jakiegoś pomalować, wystarczy go okleić czarnym papierem lub folią. Folia wydaje mi się lepszym pomysłem, bo stawiałaby mniejszy opór dla przepływającego ciepła. Ale i z papierem się udało.
Do garnka wsypujemy filiżankę ryżu i wlewamy półtorej filiżanki wody.
Owijamy folią do pieczenia. Ustawiamy w piecyku na słońcu i udajemy się z powrotem do domu przygotować resztę obiadu.
Ser feta, pomidory i czosnek zawijamy w folię aluminiową i w folię do pieczenia.
Ustawiamy w piecyku. Czekamy.
Po 2 godzinach mamy gotowy (ugotowany) ryż.
A także pozostałą część obiadu.
Smacznego!
Ostatnio komentowane teksty