Jak ugotować obiad na piecyku słonecznym?

Pamiętacie wpis sprzed miesiąca, opisujący budowę piecyka słonecznego (solar oven)?

Dziś będzie dużo zdjęć pokazujących, że na takim piecyku można z łatwością ugotować obiad. Na przykładzie eksperymentu przeprowadzonego przez Larsa ze sklepu Karaluch.

Potrzebujemy do tego:

  • czarnych naczyń do gotowania,
  • ryżu,
  • wody,
  • czegoś do ryżu,
  • czasu.

Jeśli nie masz czarnego garnka i nie chcesz jakiegoś pomalować, wystarczy go okleić czarnym papierem lub folią. Folia wydaje mi się lepszym pomysłem, bo stawiałaby mniejszy opór dla przepływającego ciepła. Ale i z papierem się udało.

Do garnka wsypujemy filiżankę ryżu i wlewamy półtorej filiżanki wody.

Owijamy folią do pieczenia. Ustawiamy w piecyku na słońcu i udajemy się z powrotem do domu przygotować resztę obiadu.

Ser feta, pomidory i czosnek zawijamy w folię aluminiową i w folię do pieczenia.

Ustawiamy w piecyku. Czekamy.

Po 2 godzinach mamy gotowy (ugotowany) ryż.

A także pozostałą część obiadu.

Smacznego!

Survivalista (admin)

Artur Kwiatkowski. Magister inżynier, posiadacz licencjatu z zarządzania. Samouk w wielu dziedzinach, ale nie czuje się ekspertem w żadnej. Interesuje się zdrowym życiem i podróżami. I przygotowaniami na trudne czasy, rzecz jasna!

Mogą Cię zainteresować także...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner