Z pomocą w przygotowaniu ciepłego jedzenia pod namiotami przychodzą oczywiście kuchenki turystyczne i kempingowe, ale jak wybrać tą właściwą i wykorzystać jej pełne możliwości? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kuchni kempingowej i gdzie szukać modeli, które zagwarantują ciepły posiłek w każdej podróży.
Podróżowanie ma wiele uroków, ale po drodze musimy liczyć się też z różnego rodzaju wyzwaniami. Spożywanie dobrych, kalorycznych, a przy tym ciepłych posiłków zdecydowanie trafia na listę kwestii, z którymi warto zapoznać się jeszcze przed wyjazdem. Z pomocą w przygotowaniu ciepłego jedzenia pod namiotami przychodzą oczywiście kuchenki turystyczne i kempingowe, ale jak wybrać tą właściwą i wykorzystać jej pełne możliwości? Sprawdź, czym kierować się przy wyborze kuchni kempingowej i gdzie szukać modeli, które zagwarantują ciepły posiłek w każdej podróży.

Czy gotowanie pod namiotem się opłaca?
Jeśli planujesz wyjazd pod namioty, oprócz sprawdzenia wyposażenia pola kempingowego sprawdzasz prawdopodobnie lokalne miejsca, w których możesz zjeść dobrze i tanio. Niestety, ale to właśnie jedzenie często generuje w trakcie podróżowania najwięcej kosztów. Samodzielne gotowanie w terenie może wydawać się dość wymagającym i przytłaczającym zadaniem, jednak z odpowiednim sprzętem i odrobiną wprawy przychodzi coraz łatwiej, a przygotowanie naprawdę smacznych i wartościowych posiłków jest na małej kuchni turystycznej jak najbardziej możliwe. Co ważne, całkowicie uniezależnia Cię od dotarcia do kolejnego schroniska, hotelu czy pobliskiego miasteczka, w którym możesz zjeść, a także od zaopatrzenia kuchennego pola kempingowego, jeśli zdecydujesz się na nocleg w lepiej zorganizowanej przestrzeni.
Gotując pod namiotami musisz zadbać przede wszystkim o dostarczanie energii niezbędnej do pokonania dalszego odcinka trasy, przetrwania nocy i przygotowania organizmu na walkę z wysiłkiem, zmęczeniem oraz niższymi temperaturami. Jedzenie, które zapakujesz w plecak nie będzie jednak składało się z kilku dań, do których przygotowania potrzebujesz kilkunastu garnków, misek, kubków i talerzy – w podróży stawiamy na rozwiązania kompaktowe, lekkie, łatwe do przygotowania w jednej menażce, ale też bardziej pożywne niż tradycyjny domowy obiad. W końcu do wagi bagażu dołoży się też sama kuchenka oraz jej wyposażenie.
Kuchnie turystyczne i kempingowe: wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu pod namiotem
Podczas podróżowania nie musisz rezygnować z ulubionej, gorącej kawy na śniadanie, ciepłego posiłku w porze obiadowej czy rozgrzewającej kolacji, która przygotuje organizm do snu w niższych temperaturach. Jedyne, czego potrzebujesz to odpowiedni sprzęt, który umożliwi szybkie i łatwe przygotowanie ciepłych posiłków w trasie, jednocześnie nie zajmując zbyt wiele miejsca w plecaku podróżnym. W sklepie z wyposażeniem outdoorowym Addnature.pl znajdziesz szeroki wybór kuchni kempingowych, palników, naczyń i akcesoriów do gotowania na świeżym powietrzu, a więc i szansę wyboru rozwiązania dopasowanego optymalnie do Twoich wymagań i oczekiwań.

Podstawowym ograniczeniem dla kuchenek turystycznych jest oczywiście ich rozmiar, waga oraz rodzaj stosowanego paliwa wpływający, pośrednio i bezpośrednio, na bezpieczeństwo jej użytkowania. Do wyboru mamy m.in. klasyczne palniki na gaz, ale też bardziej rozbudowane kuchenki na benzynę, spirytus lub paliwo turystyczne w tabletkach. Z perspektywy wygody i bezpieczeństwa zdecydowanie lepszym wyborem są małe palniki na paliwo stałe, natomiast przy wyborze kuchenki sprawdzającej się w każdych awaryjnych warunkach dobrą opcją będą te na paliwo płynne, mogące pracować z różnymi rodzajami paliwa i w różnych warunkach. Niektóre kuchenki turystyczne na gaz są tak kompaktowe, że po złożeniu mieszczą się w dłoni i nie zajmą w plecaku zbyt wiele miejsca.
Jak wybrać odpowiednią kuchenkę turystyczną?
Największym czynnikiem decydującym o wyborze właściwej kuchni kempingowej będzie częstotliwość, z jaką wyjeżdżasz w teren i bagaż, z jakim lubisz podróżować. Popularne kuchenki gazowe, choć czyste i wygodne w obsłudze, mogą wymagać dłuższego czasu gotowania niż np. kuchenki na spirytus czy benzynę. Jeśli nie jeździsz często, a Twoje noclegi pod namiotami ograniczają się do kilku letnich nocy, kompaktowa kuchenka gazowa wystarczy w zupełności. Pamiętaj oczywiście, by dobrać do niej odpowiednie akcesoria – menażka, w której przygotujesz pełny posiłek, turystyczne sztućce, które łatwo oczyścisz i przygotujesz przy użyciu małej ilości wody czy zapasowe butle z gazem, którego nie znajdziesz łatwo dostępnego przy wyjeździe w góry czy na leśne odludzie to zdecydowanie podstawa turystycznego wyposażenia. Przy wyborze zwróć też uwagę na wielkość kuchenki: te małe i kompaktowe mogą być kuszące, bo zajmują mało miejsca w bagażu, ale jeśli przyjdzie czas na przygotowanie na nich posiłku dla czterech osób, pierwsza z nich zdąży ponownie zgłodnieć zanim ostatnia skończy gotowanie swojego dania.
Wg mnie nie ma jednej, idealnej kuchenki do wszystkiego. Sam mam kilka kuchenek. W robocie mam kuchenkę wojskową na paliwo stałe i jest chyba najlepsza chociaż jest jej daleko do idealu. Wozi się w samochodzie pod fotelem. Gazową i spirytusową kuchenkę mam w domu na w razie czego kiedy elektryczna plyta grzewcza przestanie działać że względu na brak prądu czy awarię. Gazowa kuchenka jednak słabo znosi niskie temperatury, więc na zimowe wypady do lasu średnio się sprawuje. Spirytusowa też niestety nie jest idealna.
Gazowe rzeczywiście nie bardzo lubią niskie temperatury. Chyba, żeby kupić „zimowy” gaz, czyli czysty propan, wtedy będzie trochę lepiej.