Sałatka z ryżu i warzyw z puszki

W dzisiejszym wpisie ruszamy z przepisami z cyklu Przepisy z zapasów, na początek zaczniemy od czegoś prostego, co niemalże nie wymaga gotowania. Zrobimy bowiem sałatkę z ryżu i warzyw puszkach.

Przepis opracowany i przetestowany we współpracy z Agatą z bloga kulinarnego eksperymentalnie.com. 🙂

Składniki:

  • ryż,
  • kukurydza konserwowa w puszce,
  • groszek konserwowy w puszce,
  • fasola czerwona w puszce,
  • ogórki konserwowe,
  • tuńczyk w puszce,
  • majonez,
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie.

Niestety, nie zaopatrzyłem się jeszcze w żadne narzędzie do odmierzania porcji, żeby dobrać proporcje składników, ale mniej więcej zużyliśmy 200 g ryżu, po 1/3 puszki warzyw, 6 małych ogórków konserwowych i całą puszkę tuńczyka.

Jeśli chodzi o tuńczyka, to z całą pewnością do zapasów najlepszy będzie tuńczyk w oleju, bo trzymamy wtedy w zapasie nie tylko samego tuńczyka, ale i kalorie pod postacią oleju. Można zresztą ten olej wykorzystać do czegoś, choćby do wzbogacenia nim jakiegoś sosu czy zupy.

My w każdym razie użyliśmy tuńczyka w wodzie, rozdrobnionego. I całe szczęście, że był rozdrobniony, bo znacznie to ułatwiło jego wymieszanie.

Procedura jest następująca:

  1. ugotuj ryż do oczekiwanej miękkości (ja lubię miękki, nieco nawet rozgotowany),
  2. odlej go i w razie potrzeby przelej zimną wodą,
  3. do ryżu dodaj warzywa,
  4. następnie wsyp przyprawy,
  5. i dołóż majonezu,
  6. wymieszaj,
  7. spróbuj, czy wyszło smaczne,
  8. jeśli nie, dodaj przypraw,
  9. wróć do punktu 7. 😉

Jako że większość składników tej sałatki ma dość mdły smak, kluczowe jest, by nie dodać zbyt mało ogórków konserwowych.

A teraz fotki.

Prawie wszystkie składniki sałatki: groszek, fasola, kukurydza, tuńczyk, przyprawy i majonez. Brakuje tylko ogórków.
W survivalowych warunkach (ale też i w domu, gdy brakuje wody) lepiej mieć mniej naczyń do umycia, niż więcej. Dlatego sałatkę zrobiliśmy w garnku, w którym wcześniej ugotowany został ryż.
Gotowa, wymieszana sałatka z zapasów.

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

5 komentarzy

  1. smaczna była nawet 🙂

  2. yamabushi pisze:

    z moich doswiadczen wielkiej filozofi w tym nie ma (lacze i jem to co mam)

    Wrzucam cala zawartosc puszki a nie np. jedna trzecia…
    Czasami odlewam wode z kukurydzy czy nadmiar oleju z tynczyka (wole roslinny niz tzw. wlasny)…

    BAZA to ryz albo kasza albo makaron albo resztki gotowanych ziemniakow (do odsmazenia) – do tego dodaje to co znajde (glownie kukurydze albo czerwona fasole)…

    jezeli nie ma bazy – to glowny dodatek staje sie baza – np. do kukurydzy wrzucam rybe w pomidorach…

    i to wszystko – jezeli jest cos jeszcze to tez dorzucam (dosmaczam) np. cebula/czosnek/przecier pomidorowy/kostka rosolowa/kapary albo ogorasy ze sloiczka/pasta kawiorowa z tuby/luskany slonecznik (oczywiscie nie wszystko na raz ale „glodny wszystko wsunie”)…

    jezeli wychodzi za wodniste zageszczam pokruszonym sucharem albo resztkami slonych paluszkow czy czipsami

    SOLI/PIEPRZU/CUKRU/MAJONEZU DO SMAKU

  3. adikb pisze:

    Odnośnie szybkiego i bardzo pożywnego dania z zapasów, które praktycznie każdy ma w swojej lodówce/spiżarni polecam sałatkę z tuńczyka.

    Przepis trywialny w swej prostocie:
    ryż (ugotowany),
    kukurydza,
    ogórek konserwowy,
    tuńczyk w sosie własnym,
    majonez, sól, pieprz.
    Odlewamy, wrzucamy do miski, mieszamy, gotowe. Żadnej filozofii.
    Ugotowanie ryżu w warunkach „polowych” nie jest takie trudne.

    Polecam również pozostałe przepisy z mojej strony – niektóre doskonale nadają się do stosowania w warunkach polowych.

    Pozdrawiam
    Adam (admin w kuchni).

  4. Global pisze:

    Dużo łatwiej jest zrobić sałatkę z tuńczyka w oleju i fasolki w puszce, w proporcjach jedna puszka tuńczyka na jedną puszkę fasolki. Tuńczyk rozdrabniamy, wsypujemy do miski, dodajemy fasolkę, mieszamy. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner