Sałatka z ryżu i warzyw z puszki

W dzisiejszym wpisie ruszamy z przepisami z cyklu Przepisy z zapasów, na początek zaczniemy od czegoś prostego, co niemalże nie wymaga gotowania. Zrobimy bowiem sałatkę z ryżu i warzyw puszkach.

Przepis opracowany i przetestowany we współpracy z Agatą z bloga kulinarnego eksperymentalnie.com. 🙂

Składniki:

  • ryż,
  • kukurydza konserwowa w puszce,
  • groszek konserwowy w puszce,
  • fasola czerwona w puszce,
  • ogórki konserwowe,
  • tuńczyk w puszce,
  • majonez,
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie.

Niestety, nie zaopatrzyłem się jeszcze w żadne narzędzie do odmierzania porcji, żeby dobrać proporcje składników, ale mniej więcej zużyliśmy 200 g ryżu, po 1/3 puszki warzyw, 6 małych ogórków konserwowych i całą puszkę tuńczyka.

Jeśli chodzi o tuńczyka, to z całą pewnością do zapasów najlepszy będzie tuńczyk w oleju, bo trzymamy wtedy w zapasie nie tylko samego tuńczyka, ale i kalorie pod postacią oleju. Można zresztą ten olej wykorzystać do czegoś, choćby do wzbogacenia nim jakiegoś sosu czy zupy.

My w każdym razie użyliśmy tuńczyka w wodzie, rozdrobnionego. I całe szczęście, że był rozdrobniony, bo znacznie to ułatwiło jego wymieszanie.

Procedura jest następująca:

  1. ugotuj ryż do oczekiwanej miękkości (ja lubię miękki, nieco nawet rozgotowany),
  2. odlej go i w razie potrzeby przelej zimną wodą,
  3. do ryżu dodaj warzywa,
  4. następnie wsyp przyprawy,
  5. i dołóż majonezu,
  6. wymieszaj,
  7. spróbuj, czy wyszło smaczne,
  8. jeśli nie, dodaj przypraw,
  9. wróć do punktu 7. 😉

Jako że większość składników tej sałatki ma dość mdły smak, kluczowe jest, by nie dodać zbyt mało ogórków konserwowych.

A teraz fotki.

Prawie wszystkie składniki sałatki: groszek, fasola, kukurydza, tuńczyk, przyprawy i majonez. Brakuje tylko ogórków.
W survivalowych warunkach (ale też i w domu, gdy brakuje wody) lepiej mieć mniej naczyń do umycia, niż więcej. Dlatego sałatkę zrobiliśmy w garnku, w którym wcześniej ugotowany został ryż.
Gotowa, wymieszana sałatka z zapasów.

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

5 komentarzy

  1. yamabushi pisze:

    z moich doswiadczen wielkiej filozofi w tym nie ma (lacze i jem to co mam)

    Wrzucam cala zawartosc puszki a nie np. jedna trzecia…
    Czasami odlewam wode z kukurydzy czy nadmiar oleju z tynczyka (wole roslinny niz tzw. wlasny)…

    BAZA to ryz albo kasza albo makaron albo resztki gotowanych ziemniakow (do odsmazenia) – do tego dodaje to co znajde (glownie kukurydze albo czerwona fasole)…

    jezeli nie ma bazy – to glowny dodatek staje sie baza – np. do kukurydzy wrzucam rybe w pomidorach…

    i to wszystko – jezeli jest cos jeszcze to tez dorzucam (dosmaczam) np. cebula/czosnek/przecier pomidorowy/kostka rosolowa/kapary albo ogorasy ze sloiczka/pasta kawiorowa z tuby/luskany slonecznik (oczywiscie nie wszystko na raz ale „glodny wszystko wsunie”)…

    jezeli wychodzi za wodniste zageszczam pokruszonym sucharem albo resztkami slonych paluszkow czy czipsami

    SOLI/PIEPRZU/CUKRU/MAJONEZU DO SMAKU

  2. adikb pisze:

    Odnośnie szybkiego i bardzo pożywnego dania z zapasów, które praktycznie każdy ma w swojej lodówce/spiżarni polecam sałatkę z tuńczyka.

    Przepis trywialny w swej prostocie:
    ryż (ugotowany),
    kukurydza,
    ogórek konserwowy,
    tuńczyk w sosie własnym,
    majonez, sól, pieprz.
    Odlewamy, wrzucamy do miski, mieszamy, gotowe. Żadnej filozofii.
    Ugotowanie ryżu w warunkach „polowych” nie jest takie trudne.

    Polecam również pozostałe przepisy z mojej strony – niektóre doskonale nadają się do stosowania w warunkach polowych.

    Pozdrawiam
    Adam (admin w kuchni).

  3. Global pisze:

    Dużo łatwiej jest zrobić sałatkę z tuńczyka w oleju i fasolki w puszce, w proporcjach jedna puszka tuńczyka na jedną puszkę fasolki. Tuńczyk rozdrabniamy, wsypujemy do miski, dodajemy fasolkę, mieszamy. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner