W dzisiejszym materiale pogadamy o tym, jakie produkty spożywcze są NAJCENNIEJSZE z odżywczego punktu widzenia i JAKIE WARTO MIEĆ W ZAPASACH. Wszystko przy założeniu, że kupujemy proste, łatwe do kupienia rzeczy, które nie wymagają warunków chłodniczych!
Naszym gościem jest Mateusz Żłobiński, który prowadzi serwis salaterka.pl, opublikował książkę o diecie odżywczej (z której korzysta na filmie) oraz kurs ułatwiający ogarnięcie własnej diety. A tutaj jest jego najnowsza książka z prostymi przepisami, z których połowa jest do zrobienia w ciągu kwadransa.
Pełna lista produktów, o których mowa na filmie, dostępna jest poniżej, w kolejności mniej więcej takiej, w jakiej omawialiśmy je podczas spotkania.
Ale najpierw jeszcze player z filmem i wersją audio oraz dwie listy materiałów pomocniczych.
Tabelki z zestawieniami gęstości odżywczej produktów:
Dodatkowe materiały, o których mowa na filmie:
- tabela z gęstością białka w produktach różnych grup,
- porównanie nasion i wytwarzanych z nich olejów,
- dzienna dawka niezbędnych kwasów tłuszczowych,
- wykład o witaminie B12.
- quinoa (komosa ryżowa)
- kuskus razowy
- kasza gryczana palona
- suszona bazylia
- tymianek
- majeranek
- oregano
- spirulina
- soczewica
- fasola biała
- fasola kidney
- fasola mung
- soja
- sosy i przeciery pomidorowe oraz pomidory w kartonie
- sok pomarańczowy
- papryka słodka suszona
- marchew suszona lub sok marchwiowy
- mleko roślinne (np. sojowe) wzbogacone w wapń
- otręby pszenne i ryżowe
- słonecznik
- siemię lniane
- nasiona konopi
- orzechy włoskie
- orzeszki ziemne
- migdały
- nerkowce
- oliwa z oliwek (do smażenia lub sałatek) albo rzepakowy (do sałatek)
- erytrytol do słodzenia
- sól
- suszone owoce do robienia batonów, np. śliwki, daktyle, morele, rodzynki
W filmie jest o nim mowa, a na liście już się nie znalazł – olej rzepakowy. Według wielu dietetyków jest lepszy od oliwy, tańszy, nasz własny i bardzo dobry do długotrwałego przechowywania.
Rzeczywiście, dzięki, poprawiłem!
To jeszcze jedna uwaga 🙂 – olej rzepakowy lepiej się nadaje od oliwy do smażenia, bo nie generuje zapachu i smaku.
Tak tyle że w Polsce „rolnicy” używają pestycydów w postaci randapu do jego suszenia przed zbiorami. A dietetycy to się znają na tym gdzie lepiej im płacą za gadanie tego co trzeba opchnąć na świecie w większych ilościach…
Świetny film. Chyba najlepszy na kanale. Serio. Widziałem (a raczej słuchałem) kilkukrotnie (w samochodzie czy na spacerze na słuchawkach). Kupiłem książki Mateusza (dieta odżywcza i te jadłospisy x2)- 3 książki w pakiecie. Świetnie napisane, klarownie, w tabelkach (świetnie ułożone). Mam nadzieje, że po publikacji filmu zwiększyła się znacząco sprzedaż tych książek. Po filmie człowiek ma nowe spojrzenie na dietę. Wg mnie nie będzie się on super „klikać” aczkolwiek ambitne filmy tak mają (zwłaszcza tak długie). „macdonaldyzacja” społeczeństw sprawiła, iż musimy konsumować rzeczy krótkie i szybkie. Jestem na etapie lektury pozycji i wprowadzania ich w życie. Mam pytanie, czy mógłbyś za jakiś czas skontaktować się z autorem i z ciekawości zapytać, jak bardzo zwiększyła się sprzedaż jego książek po publikacji materiału na YT?
Pozdrawiam
Jeśli nie zapomnę, spróbuję go zapytać. Mam nadzieję, że się zwiększyła, bo warto!
Skoro lista ma się składać z najcenniejszych produktów, to proponuję
p. 3 kaszę gryczaną niepaloną
p. 28 miód
p. 29 sól kamienną