TOP 30 najcenniejszych produktów do zapasu żywności

W dzisiejszym materiale pogadamy o tym, jakie produkty spożywcze są NAJCENNIEJSZE z odżywczego punktu widzenia i JAKIE WARTO MIEĆ W ZAPASACH. Wszystko przy założeniu, że kupujemy proste, łatwe do kupienia rzeczy, które nie wymagają warunków chłodniczych!

Naszym gościem jest Mateusz Żłobiński, który prowadzi serwis salaterka.pl, opublikował książkę o diecie odżywczej (z której korzysta na filmie) oraz kurs ułatwiający ogarnięcie własnej diety. A tutaj jest jego najnowsza książka z prostymi przepisami, z których połowa jest do zrobienia w ciągu kwadransa.

Pełna lista produktów, o których mowa na filmie, dostępna jest poniżej, w kolejności mniej więcej takiej, w jakiej omawialiśmy je podczas spotkania.

Ale najpierw jeszcze player z filmem i wersją audio oraz dwie listy materiałów pomocniczych.

Tabelki z zestawieniami gęstości odżywczej produktów:

Dodatkowe materiały, o których mowa na filmie:

  1. quinoa (komosa ryżowa)
  2. kuskus razowy
  3. kasza gryczana palona
  4. suszona bazylia
  5. tymianek
  6. majeranek
  7. oregano
  8. spirulina
  9. soczewica
  10. fasola biała
  11. fasola kidney
  12. fasola mung
  13. soja
  14. sosy i przeciery pomidorowe oraz pomidory w kartonie
  15. sok pomarańczowy
  16. papryka słodka suszona
  17. marchew suszona lub sok marchwiowy
  18. mleko roślinne (np. sojowe) wzbogacone w wapń
  19. otręby pszenne i ryżowe
  20. słonecznik
  21. siemię lniane
  22. nasiona konopi
  23. orzechy włoskie
  24. orzeszki ziemne
  25. migdały
  26. nerkowce
  27. oliwa z oliwek (do smażenia lub sałatek) albo rzepakowy (do sałatek)
  28. erytrytol do słodzenia
  29. sól
  30. suszone owoce do robienia batonów, np. śliwki, daktyle, morele, rodzynki

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

6 komentarzy

  1. Myndrek pisze:

    W filmie jest o nim mowa, a na liście już się nie znalazł – olej rzepakowy. Według wielu dietetyków jest lepszy od oliwy, tańszy, nasz własny i bardzo dobry do długotrwałego przechowywania.

    • Krzysztof Lis pisze:

      Rzeczywiście, dzięki, poprawiłem!

      • Myndrek pisze:

        To jeszcze jedna uwaga 🙂 – olej rzepakowy lepiej się nadaje od oliwy do smażenia, bo nie generuje zapachu i smaku.

        • Abc pisze:

          Tak tyle że w Polsce „rolnicy” używają pestycydów w postaci randapu do jego suszenia przed zbiorami. A dietetycy to się znają na tym gdzie lepiej im płacą za gadanie tego co trzeba opchnąć na świecie w większych ilościach…

  2. 0lek pisze:

    Świetny film. Chyba najlepszy na kanale. Serio. Widziałem (a raczej słuchałem) kilkukrotnie (w samochodzie czy na spacerze na słuchawkach). Kupiłem książki Mateusza (dieta odżywcza i te jadłospisy x2)- 3 książki w pakiecie. Świetnie napisane, klarownie, w tabelkach (świetnie ułożone). Mam nadzieje, że po publikacji filmu zwiększyła się znacząco sprzedaż tych książek. Po filmie człowiek ma nowe spojrzenie na dietę. Wg mnie nie będzie się on super „klikać” aczkolwiek ambitne filmy tak mają (zwłaszcza tak długie). „macdonaldyzacja” społeczeństw sprawiła, iż musimy konsumować rzeczy krótkie i szybkie. Jestem na etapie lektury pozycji i wprowadzania ich w życie. Mam pytanie, czy mógłbyś za jakiś czas skontaktować się z autorem i z ciekawości zapytać, jak bardzo zwiększyła się sprzedaż jego książek po publikacji materiału na YT?
    Pozdrawiam

    • Krzysztof Lis pisze:

      Jeśli nie zapomnę, spróbuję go zapytać. Mam nadzieję, że się zwiększyła, bo warto!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner