Wojskowy chleb trwały – recenzja

Nawet, gdy człowiek siedzi w domu, może testować różne survivalowe rzeczy. Rozpalać ogień w domowym kominku krzesiwem. Podgrzewać dania na obiad w podgrzewaczu chemicznym bezpłomieniowym. Kroić mięso na obiad nowym nożem.

I jeden z takich właśnie testów chcieliśmy Wam przedstawić dzisiaj, inaugurując jednocześnie kategorię „Recenzje”, w której publikować będziemy recenzje i opinie na temat przeróżnych produktów, które mogą być przydatne w trudnych czasach i sytuacjach awaryjnych.

Jeśli chcesz coś opublikować w tej kategorii, dawaj znać!

Przedmiotem niniejszej recenzji jest wojskowy chleb trwały żytni pytlowy. Jego trwałość podana na opakowaniu wynosi 2 lata od daty produkcji.

Kilka opakowań kupiłem do przetestowania. Jedno zjadłem przez kilka ostatnich dni na śniadania i kolacje. Dwa zostawiłem na później, by test powtórzyć po upływie terminu przydatności.

Dostępny jest w opakowaniach 400 g i 700 g, kosztujących ok. 20-30 zł.

Skład jest dość prosty: mąka żytnia, mąka pszenna, woda, ekstrakt słodowy jęczmienny, płatki ziemniaczane, tłuszcz, drożdże i sól. Chleb produkuje „Bułeczka-Bis” i sporo można o nim przeczytać na ich stronie internetowej.

Bochenek zapakowany jest w dwie warstwy folii. Na etykiecie widnieje informacja, by po upływie pierwszego terminu przydatności (maj 2020) poddać go procesowi odświeżenia, co można zrobić w sposób następujący:

  • umieścić w obydwu foliach na 30 minut w wodzie o temperaturze 90 stopni,
  • po usunięciu zewnętrznej folii wstawić na 30 minut do pieca rozgrzanego do 100 stopni,
  • podgrzewać (w obu foliach) na podgrzewaczu chemicznym,
  • podgrzać w wewnętrznej folii przez 4 minuty w mikrofalówce,

a po ostygnięciu pokroić.

Drugie opakowanie zjem gdzieś w okolicach końca terminu przydatności i zamierzam go wtedy zgodnie z instrukcją odświeżyć.

Producent podaje, że należy przechowywać go w temperaturze nie wyższej, niż 20 stopni i wilgotności nie wyższej, niż 80%.

Wartości odżywcze na 100 g:

  • 191 kcal / 804 kJ,
  • białko: 3,2 g,
  • węglowodany: 36,2 g,
    • w tym cukry: 2,3 g,
  • tłuszcz: 2,9 g,
    • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g,
  • błonnik: 3,3 g,
  • sól: 0,6 g.

Jak smakuje trwały chleb żytni?

Jak normalny chleb razowy kupowany w folii w sklepie.

Obstawiam, że dla przeciętnego zjadacza chleba byłby nie do odróżnienia od innych produktów polskiego przemysłu piekarniczego.

I w zasadzie tyle o nim można powiedzieć. Nadaje się do jedzenia, kroi się i smakuje jak normalny chleb.

Być może koneser pieczywa miałby na jego temat coś jeszcze do powiedzenia.

Zalety:

  • długi termin przydatności do spożycia,
  • łatwe do spełnienia warunki przechowywania,
  • opakowanie z dość mocnej folii,
  • smakuje zupełnie dobrze.

Wady:

  • cena!

A dla dociekliwych jeszcze zbliżenie etykiety. Po kliknięciu można powiększyć.

Krzysztof Lis

Magister inżynier mechanik. Interesuje się odnawialnymi źródłami energii, biopaliwami i nowoczesnym survivalem.

Mogą Cię zainteresować także...

3 komentarze

  1. Mateusz pisze:

    To ciekawe z tą ceną na allegro. W ich własnym sklepie, co prawda przy zakupie kartonu, ale w końcu trwałość jest długa, cena jest zdecydowanie niższa: 7zł i 12.50zł za 400g i 700g bochenki.
    https://sklep.buleczkabis.pl/index.php?

    • Krzysztof Lis pisze:

      W takiej cenie to spokojnie można zrobić większy zapas takiego chleba, bo odbiega od ceny sklepowej, ale nieznacznie. A i na urlop pod namiot to można zabrać coś takiego, przecież w wodzie w garnku na ognisku będzie go można odświeżyć.

      I żeby było śmieszniej, to w dodatku w małych opakowaniach jest nieco tańszy za kilogram…

      Dziwne, że te ceny na Allegro są tak wysokie…

  2. Wojto pisze:

    Chleb należy kupować tylko bezpośrednio u producenta, wtedy cena jest akceptowalna. Chleb odświeżony tuż przed upływem dwuletniego terminu ważności smakuje całkiem dobrze. Jedyne co, to charakterystyczny zapach drożdży. Generalnie bardzo dobra opcja na długoterminowy zapas chleba. Przetestowane od kilku lat, więc mogę polecić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

banner